Számítástudomány gyakorlat [emelt szintű csoport]

2023 tavaszi kurzus az ELTE TTK-n, Neptun kurzuskód: szmtud1u0_m17gx

Gyakorlatvezető: Gilyén András liam-e: uh[tnop]etle[tnop]ffats[cakuk]lap

Gyakorlat időpontja és helyszíne: Péntek 08:25-09:55, LD-5-202

Az előadásokat Grolmusz Vince tartja csütörtökön 12:00-13:30 között, a Bolyai teremben (LD-0-821). (Neptun kurzuskód: szmtud1u0_m17ex)

Számonkérés:

Két zárthelyi lesz év közben a gyakorlat időpontjában, április 4-én 8:15-9:45 között az É-2.54-ben (Novobátzky Károly terem) és május 19-én.
A zárthelyiken 7 darab 10 pontos feladat lesz kitűzve. Az év végi jegy a két zárthelyi összesített eredménye alapján az alábbiak szerint fog alakulni:
100 pont ≤ 5
080 pont ≤ 4
060 pont ≤ 3
040 pont ≤ 2 [mind a két zárthelyin külön-külön legalább 20 pontot el kell elérni a gyakorlat teljesítéséhez]

Legfeljebb 1 zh-ról lehet igazolatlanul hiányozni. Félév végén lesz egy javító zh, amin egy zh-t lehet javítani vagy pótolni. Ha valakinek a zh-k és a javító zh alapján nem sikerül jegyet szereznie, akkor a teljes félév anyagából írhat gyakuv-t, de arra már csak legfeljebb 2-est lehet kapni.

A zárthelyik mellett lesznek házifeladatok is hétről hétre, amelyek helyes megoldása 2 pluszpontot ér. Ezen felül lesznek csillagos és kétcsillagos feladatok is melyek 3 illetve 5 pluszpontot érnek, és amiket addig lehet beadni ameddig előadáson vagy gyakorlaton le nem zárjuk a kérdést. Összesen legfeljebb 30 pluszpontot lehet beszámítani az év végi jegybe, viszont a pluszpontok nem adnak felmentést a zárthelyinkénti minimum 20 pontos követelmény alól.

A házi- és csillagos feladatokon lehet közösen ötletelni, de mindenki saját maga kell leírja a végső kidolgozott megoldást. Akik közösen dolgoztak egy feladaton írják rá, hogy kikkel ötleteltek.

A házi- és csillagos feladatokat a gyakorlatok előtt tudjátok beadni, figyeljetek hogy a jól olvashatóak legyenek a megoldások!

A házi- és csillagos feladatokat a beadhatjátok a gyakorlat előtt élőben vagy a Moodle-ön keresztül egy pdf fájl feltöltésével a soronkövetkező gyakorlat kezdetéig. A megoldást csinálhatjátok latex-ben, de be is szkennelhetitek a kézzel írott megoldásotokat, vagy akár le is fotózhatjátok -- viszont utóbbi esetben figyeljetek arra, hogy jól olvasható éles és kontrasztos legyen a kép. Vannak különböző okostelefonos kamera szkenner alkalmazások amik a képeket automatikusan olvashatóbbá teszik és átkonvertálják pdf-be, lehetőség szerint ilyet használjatok. Egy ilyen például az
Adobe Scan alkalmazás: Google Play App Strore

Feladatsorok:

  1. Március 3.

  2. Március 10.

  3. Március 17.(3. feladat megoldása)

  4. Március 24.

  5. Április 14.

  6. Április 21.

  7. Április 28.

  8. Május 5.

  9. Május 16.(7. feladat megoldásához rajz)

Háttéranyagok:

A 2021-es előadás jegyzete (nem hivatalos, lektorálatlan verzió).
Alapvető bonyolultsági osztályok: .html Turing-gép szimulátor: .html Hubai Tamás appja: Google Play
Előadáshoz kapcsolódó legfrisebb jegyzet: Lovász László: Algoritmusok bonyolultsága
Egyéb ajánlott olvasmányok: Christos H. Papadimitriou: Számítási bonyolultság, Sanjeev Arora és Boaz Barak: Computational Complexity: A Modern Approach.
Egyéb kapcsolódó ismeretterjeszto könyvek: Raymond Smullyan könyvek, pl.: To Mock a Mockingbird, Roger Penrose: A császár új elméje, Douglas L. Hofstadter: Gödel, Escher, Bach

Köszönet a tárgy korábbi oktatóinak, Pálvölgyi Dömötörnek és Hubai Tamásnak, a feladatsorok fejlesztéséért!