Számítástudomány gyakorlat [emelt szintű csoport]

2022 tavaszi kurzus az ELTE TTK-n, Neptun kurzuskód: szmtud1u0_m17gx

Gyakorlatvezető: Gilyén András liam-e: uh[tnop]etle[tnop]ffats[cakuk]lap

Gyakorlat időpontja és helyszíne: Kedd 12:15-13:45, februárban online a gather.town-on, márciustól Erdős Pál terem (LD-00-718)

Az előadásokat Grolmusz Vince tartja kedden 16:00-17:30 között, februárban online, márciustól az Északi tömb -1.62 teremben. (Neptun kurzuskód: szmtud1u0_m17ex)

Számonkérés:

Két zárthelyi lesz év közben, az első március 22-én, a második május 3-án, mind a kettő az előadás időpontjában a többi csoporttal közösen. A javító zh május 17-én a gyak uv pedig május 24-én lesz mindkettő szintén az előadás időpontjában.
A zárthelyiken 7 darab 10 pontos feladat lesz kitűzve. Az év végi jegy a két zárthelyi összesített eredménye alapján az alábbiak szerint fog alakulni:
100 pont ≤ 5
080 pont ≤ 4
060 pont ≤ 3
040 pont ≤ 2 [mind a két zárthelyin külön-külön legalább 20 pontot el kell elérni a gyakorlat teljesítéséhez]

Legfeljebb 1 zh-ról lehet igazolatlanul hiányozni. Félév végén lesz egy javító zh, amin egy zh-t lehet javítani vagy pótolni. Ha valakinek a zh-k és a javító zh alapján nem sikerül jegyet szereznie, akkor a teljes félév anyagából írhat gyakuv-t, de arra már csak legfeljebb 2-est lehet kapni.

A zárthelyik mellett lesznek házifeladatok is hétről hétre, amelyek helyes megoldása 2 pluszpontot ér. Ezen felül lesznek csillagos és kétcsillagos feladatok is melyek 3 illetve 5 pluszpontot érnek, és amiket a következő zárthelyiig lehet majd beadni. Összesen legfeljebb 30 pluszpontot lehet beszámítani az év végi jegybe, viszont a pluszpontok nem adnak felmentést a zárthelyinkénti minimum 20 pontos követelmény alól.

A házi- és csillagos feladatokon lehet közösen ötletelni, de mindenki saját maga kell leírja a végső kidolgozott megoldást. Akik közösen dolgoztak egy feladaton írják rá, hogy kikkel ötleteltek.

A házi- és csillagos feladatokat a Moodle-ön keresztül lehet beadni egy pdf fájl feltöltésével a soronkövetkező gyakorlat kezdetéig. A megoldást csinálhatjátok latex-ben, de be is szkennelhetitek a kézzel írott megoldásotokat, vagy akár le is fotózhatjátok -- viszont utóbbi esetben figyeljetek arra, hogy jól olvasható éles és kontrasztos legyen a kép. Vannak különböző okostelefonos kamera szkenner alkalmazások amik a képeket automatikusan olvashatóbbá teszik és átkonvertálják pdf-be, lehetőség szerint ilyet használjatok. Egy ilyen például az
Adobe Scan alkalmazás: Google Play App Strore

Feladatsorok:

  1. Február 8.

  2. Február 15.

  3. Február 22.

  4. Március 1.

  5. Március 8.

  6. Március 29.

  7. Április 5.

  8. Április 12.

  9. Április 26.

Háttéranyagok:

Tavalyi előadás jegyzete (nem hivatalos, lektorálatlan verzió).
Alapvető bonyolultsági osztályok: .html Turing-gép szimulátor: .html Hubai Tamás appja: Google Play
Előadáshoz kapcsolódó legfrisebb jegyzet: Lovász László: Algoritmusok bonyolultsága
Egyéb ajánlott olvasmányok: Christos H. Papadimitriou: Számítási bonyolultság, Sanjeev Arora és Boaz Barak: Computational Complexity: A Modern Approach.
Egyéb kapcsolódó ismeretterjeszto könyvek: Raymond Smullyan könyvek, pl.: To Mock a Mockingbird, Roger Penrose: A császár új elméje, Douglas L. Hofstadter: Gödel, Escher, Bach

Köszönet a tárgy korábbi oktatóinak, Pálvölgyi Dömötörnek és Hubai Tamásnak, a feladatsorok fejlesztéséért!